niedziela, 11 grudnia 2016

Pierniczki skandynawskie

Uskuteczniliśmy manufakturę pierniczków, w sumie to bardziej takich ciasteczek maślano-miodowych z nutą korzenną. Ale że od lat cieszą się niegasnącą popularnością wśród słodkości świątecznych, to robię je przy coraz większym zaangażowaniu mojej młodzieży.
Tegoroczne zaangażowanie wytrzymało do pierwszego wsadu (a było ich sześć).
Starsze wsparcie liczyło na konsumpcję próbną przynajmniej jednej blachy, załapało się na mniej i to tę mniej wyględną i nieświąteczną.
Młodsze wsparcie smakować ciasteczek nie chciało, za to pomknęło zwinnie z papierem do pieczenia. A ja za nim widząc oczami wyobraźni zwój rozwinięty na długość domu. Złapałam skrzata przed figlem.
Ciasteczka dobre i smaczne.
Polecam przepis. Sprawdzony.

150 ml miodu
20 dkg cukru
17,5 dkg masła
150 ml śmietany kremówki
75 dkg mąki

Przyprawy:
1 łyżka stołowa cynamonu
1 łyżka stołowa imbiru
0,5 łyżki stołowej startych goździków (ścieram na tarce, resztę rozdrabniam tłuczkiem)
0,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia

Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać mikserem. Ubić śmietanę (wcześniej dobrze ją schłodzić, ja wsadzam do zamrażalnika na pół godziny) i powoli dodawać do ciasta. Potem na stolnicę wsypuję mąkę i dodaję ciasto. Wyrabiam do stałej konsystencji. Ciasto trzeba zawinąć w folię i wsadzić do lodówki, nawet na jedną dobę. Robię je po prostu dzień wcześniej.
Następnego dnia tzreba wałkować. Całkiem cienko. Piec w temperaturze 175 st C (góra dół) prze 13-15 minut. Im cieńsze, tym szybciej dochodzą.









9 komentarzy:

  1. o proszę! A my z Helenką właśnie piekłyśmy je w sobotę - z Twojego przepisu, korzystamy już niego od lat, dzięki!:) Nam wyszły bardziej rumiane (żeby nie powiedzieć przypalone;), ale wciąż są pyszne i cieszą się niesłabnącym popytem:)Będziemy je jeszcze świątecznie dekorować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie ciasteczka są od razy spożywalne, czy potrzebują czasu na zmięknięcie tak jak pierniczki?
    Pozdrowienia
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeść od razu (po wystygnięciu). I można zrobić wcześniej, schować do pojemnika i czekać na święta. :) Przy czym warto walkowac ciasto cienko, smaczniejsze są i chrupiące.

      Usuń
  3. a jaka ta śmietana kremowa konkretnie?
    bo są słodkie i kwaśne, płynne i gęste
    zawsze mam problem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne, żeby miała 30% albo 36%. Wsadzam przed ubiciem na pół godziny do zamrażalnika. Szybciej i łatwiej się wtedy ubija.

      Usuń
  4. Myślisz, że wyszłyby z mąki gryczanej???

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam to ciasto
    jutro pierniczki
    ale albo mi nie wyszło, albo coś nie tak z mąką
    0,75dkg to raptem 7,5g
    może to miało być 0,75kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście że 0,75 kg (niecały kilogram). Z taką ilością mąki, co napisałam (zaraz poprawię! ) nie skeiloby się ciasto. Przepraszam za błąd i dziękuję za zwrócenie uwagi! :)

      Usuń